Een woning kopen bij Van Wijnen: hoe gaat dat in zijn werk?
07 aug. 2019
Van Wijnen is initiatiefnemer van Hoe wil ik straks wonen. Ben je benieuwd naar hoe het kopen van een nieuwbouwwoning bij Van Wijnen in zijn werk gaat? We zetten de verschillende stappen voor je op een rijtje: van de start verkoop tot de oplevering van jouw nieuwe droomhuis.
1. Beginnende interesse
Ben je geïnteresseerd in een nieuwbouwproject van Van Wijnen? Dan kun je je via de projectwebsite inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief. Hierin lees je over de ontwikkelingen van het project. Ook ben je hiermee als eerste op de hoogte van wanneer de verkoop start. Via de nieuwsbrief van Hoe wil ik straks wonen blijf je op de hoogte van alle levensloopgeschikte projecten van Van Wijnen.
2. Start verkoop
Zit jouw droomhuis er misschien wel tussen? Kom dan naar de start verkoop. Tijdens het verkoopevenement bij de makelaar of op de projectlocatie kun je de verkoopdocumentatie inzien en je vragen stellen aan de adviseurs van Van Wijnen. Ook kun je je meteen inschrijven voor een van de woningen. Na de start verkoop is alle informatie ook online te vinden op de website.
3. Inschrijving
Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven voor de woning. Vul het inschrijfformulier in en lever het in bij de makelaar per mail of op kantoor. Bij projecten waarbij de verkoop online plaatsvindt, kun je je inschrijven door een woondossier op de projectsite aan te maken Op het inschrijfformulier geef je onder andere de voorkeur van jouw bouwnummer(s) aan.
4. Toewijzing
Nadat de inschrijftermijn is verlopen, kijken Van Wijnen en de projectmakelaar wie er het meest geschikt is voor de woning. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar het voorbehoud van financiering, voorbehoud van de verkoop van de eigen woning en of je al een financiële check hebt gehad bij een hypotheekadviseur. De meest geschikte kandidaat wordt toegewezen op het bouwnummer. Zijn alle geïnteresseerden even geschikt? Dan wordt er geloot om wie de woning toegewezen krijgt.
5. Optie nemen
Zodra de woning aan je is toegewezen, wordt er een gesprek ingepland met de makelaar. Tijdens dit gesprek neem je samen de contract- en/of verkoopstukken door en kun je een optie nemen op de woning. Dit betekent dat je de woning als het ware reserveert. De optietermijn duurt enkele weken. Wil je toch niet overgaan tot koop? Dan kun je je tijdens de optietermijn zonder gevolgen nog terugtrekken.
6. Overgaan tot koop
Besluit je tot aankoop over te gaan? Dan krijg je van de makelaar een concept koopovereenkomst en aannemingsovereenkomst. Hierin zijn de rechten en plichten van de koper, de verkoper en de aannemer geregeld. Deze documenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De koopovereenkomst regelt de aankoop van de grond waarop je woning wordt gebouwd. In de aannemingsovereenkomst wordt de bouw en de afbouw van je huis geregeld.
Je koopt de woning vrij op naam: de verkoper betaalt de bijkomende kosten. Denk hierbij aan de notariskosten, makelaarscourtage, standaard sanitair en BTW (21%).
Kosten die je nog zelf moet betalen zijn: kosten voor de keuken, eventueel meer- en minderwerk, rente over de grond vanaf de start van de bouw en bestrating (met uitzondering van het pad naar de voordeur).
7. Tekenen van de koop- en aanneemovereenkomst
Wanneer je de koop- en aanneemovereenkomst goed hebt doorgenomen, kom je bij de makelaar op kantoor om te tekenen. Vanaf het tekenmoment heb je nog 7 dagen bedenktijd. Binnen deze termijn kun je zonder gevolgen afzien van de koop. Ook nemen de meeste mensen een financieringsvoorbehoud op in de overeenkomst. Zodra de opschortende voorwaarden zijn verstreken, gaat de bouw definitief door. Heb je de financiering rond? Gefeliciteerd! Dan is de koop definitief.
8. Woonconsulent
Bij Van Wijnen krijg je een persoonlijke woonconsulent(e) toegewezen die je het hele traject van de voorbereiding tot de oplevering begeleidt. Met hem of haar bespreek je je individuele wensen en de mogelijkheden van je woning.
9. Startbouwbrief
Zodra de opschortende voorwaarden komen te vervallen, versturen we de start bouw brief. Dit betekent dat er een onherroepelijk bouwvergunning is verstrekt, we het SWK Garantiecertificaat hebben ontvangen, de grond in eigendom is en 70 procent van de woningen is verkocht.
10. Grond passeren
Vervolgens wordt de grond jouw eigendom: de grond gaat passeren. Je tekent hiervoor een akte van levering. Indien een financiering plaatsvindt met behulp van een hypotheekgever, teken je ook een hypotheekakte bij de notaris.
11. Start bouw
Dan gaan we starten met de bouw! Bij de start van de bouw hoort natuurlijk ook een start bouw feest, hiervoor word je uitgenodigd door Van Wijnen. De woonconsulent maakt voor jou een prognoseplanning: zo weet je wat je van de bouwplanning kunt verwachten. Hier begint ook de betaling van je woning. De bouw en de betaling is in stappen opgedeeld. Zodra Van Wijnen een stap verder is met de bouw, wordt er een termijn gefactureerd.
12. Kijkmomenten
Wil je een kijkje komen nemen op de bouwplaats? Tijdens het bouwproces kun je enkele keren langskomen. Hiervoor worden er speciale kijkmomenten ingepland. Zo kun je op een veilige manier onder begeleiding de bouwplaats verkennen en betreedt je voor het eerst je nieuwe woning. Naast de kijkmomenten ontvang je een maandelijkse nieuwsbrief met informatie over de voortgang van de bouw en de planning.
13. Oplevering
Het is dan bijna zover: de oplevering van jouw nieuwe huis. Twee weken voor de oplevering en sleuteloverdracht kun je langskomen om het huis te controleren op onvolkomenheden: de zogeheten voorschouw. De definitieve oplevering is een belangrijk juridisch moment, dus neem vooral een bouwkundig specialist mee die het huis controleert in jouw belang. Is alles in orde? Dan maken we alles gereed voor de overdracht en ontvang je de sleutels. Gefeliciteerd, je bent eigenaar van je nieuwbouwwoning, klussen maar!
Meer nieuws
Voordelig het meerwerk van je nieuwbouwwoning financieren
16 sep. 2019 |
Parkwijk klaar voor start bouw
12 jun. 2019 |
‘Alles is straks nieuw, duurzaam en gasloos’
11 jun. 2019 |
‘Eindeloos genieten van een droomuitzicht’
17 apr. 2019 |
Binnenkijken bij Gauke en Bertha: ‘Comfortwoning Kastelein is precies wat we zochten’
28 feb. 2019 |
Gasloos bouwen: wat betekent het eigenlijk?
21 feb. 2019 |
Hier kun je oud worden: comfortwoningen in Fluitenberg
04 feb. 2019 |
De warmtepomp: een duurzaam alternatief
08 okt. 2018 |
Lang en gelukkig wonen in De Vliethorst
01 jan. 1970 |